Recension av Family Tree DNA

Family Tree DNA är en tjänst som fokuserar på att leverera avancerade och detaljrika resultat på sina DNA-test - perfekt för dig som vill ta en djupdykning i ditt ursprung

91
Betyg
96
Ursprung
88
Släktforskning
90
Användbarhet
90
Kundsupport

Recension av Family Tree DNA

Family Tree DNA är ett företag med flera olika typer av DNA-test. De erbjuder ett generellt DNA-test för dig som är nyfiken på att ta reda på mer om ditt ursprung till ett rimligt pris. De erbjuder även DNA-test som kan spåra ditt ursprung tusentals år tillbaka i tiden och följa ditt släktträd på både moderns och faderns sida.

Family Tree DNA sticker ut från mängden med deras senaste tillägg, ancientOrigins. Med ancientOrigins kan du spåra ditt ursprung tusentals år bak i tiden och bland annat ta reda på hur dina förfäder levde och migrerade över tid.

addJämför ditt DNA med forntida människor genom DNA från arkeologiska utgrävningar
add Lätt att använda
add Erbjuder ett DNA-test för välmående
add Spåra manliga och kvinnliga förfäder långt bak i tiden
add Gå med i communitys och hitta likasinnade
remove Resultat och kundsupport endast på engelska
remove Har mindre databas för släktingar än konkurrenter

Sammanlagt betyg: 91 / 100

Våra recensioner av DNA-test betygsätter de fyra kategorier som vi bedömer är viktigast; ursprung, släktforskning, användbarhet och kundsupport. Vi har valt ut dessa kategorier genom att sammanställa information som vi samlat in genom research och tester. Det sammanlagda betyget är medelvärdet av betygen för de fyra kategorierna.

Ursprung: 96 

Family Tree DNA har flera olika tester för ursprung. Family Finder är ett generellt DNA-test som motsvarar andra tjänster på marknaden. Med Family Finder får du en procentuell uppdelning av ditt ursprung efter region. Resultatet vi fick var likvärdigt de andra stora tjänsterna på marknaden. Family Finder sticker dock ut med deras senaste tillägg, ancientOrigins som kan spåra ditt ursprung långt bak i tiden och bland annat ta reda på hur dina förfäder levde och migrerade över tid. Family Tree DNA erbjuder även DNA-test specifikt på moderns (mtDNA test) eller faderns sida (Y-DNA test). Ett mtDNA test följer dina kvinnliga förfäder bakåt i tiden. Family Tree DNA har för närvarande den största databasen för att hitta släktingar genom mtDNA. 

Ett Y-DNA test följer dina manliga förfäder bakåt i tiden och kan endast tas av män. Anledningen till detta är endast män bär på Y-kromosomen. Y-kromosomen ärvs från far till son utan att ändras nämnvärt vilket innebär att det är möjligt att spåra ditt ursprung långt bak i tiden. Family Tree DNA har för närvarande den största databasen för att hitta släktingar genom Y-DNA. Både genom ett mtDNA test eller Y-DNA test kan du följa dina förfäders migrationer under historien hela vägen tillbaka till Afrika för över hundra tusen år sedan. I det test-kit som Family Tree DNA erbjuder samlas DNA-prov in med tops som svabbas på kindens insida i munnen. I paketet från MyHeritage DNA medföljer förutom tops även: 

  • En behållare för DNA-provet där tops förvaras efter svabb 
  • Påse för behållaren
  • Aktiveringskod 
  • Returkuvert 
  • Instruktioner 

 

Ditt resultat

Ditt DNA jämförs med över 90 referenspopulationer för att se vilka regioner som du matchar med. Resultatet visas i en lista med procentuell uppdelning av ditt ursprung. Din etnicitet och ursprung visas även på en karta där regioner med populationer som matchar ditt DNA är färglagda. Resultatet för denna analys är jämförbar med de andra tjänster som vi testat, men kan kännas lite fattig då regionerna du härstammar ifrån inte kan brytas ned i lika många delregioner som andra tjänster på marknaden. 

Family Finder sticker dock ut med deras senaste tillägg, ancientOrigins. Detta spännande tillägg jämför ditt DNA med DNA från arkeologiska utgrävningar. Resultatet av denna jämförelse gör att du kan spåra ditt ursprung långt bak i tiden och bland annat ta reda på hur dina förfäder levt och migrerat över tid. Family Tree DNA jämför även ditt DNA med andra som tagit testet för att hitta avlägsna släktingar som också genomfört DNA-test med tjänsten. Då Family Tree DNA inte har lika stort fokus på att hitta släktingar och inte har lika många sålda test som vissa konkurrenter på marknaden, är deras databas inte heller lika stor. Ett exempel på en tjänst som är bättre på att hitta avlägsna släktingar är MyHeritage, som du kan läsa mer om på vår hemsida. 

Släktforskning: 88 

Family Tree DNA erbjuder inte en renodlad släktforskningstjänst som MyHeritage eller Ancestry gör. På Family Tree DNA finns dock flera communitys där du kan samarbeta med andra för att ta reda på mer om dina förfäder. Deras community för personer med svenska anor har vid skrivande stund strax över 10000 medlemmar. Family Tree DNA erbjuder även en tjänst där du kan skapa släktträd. 

Användbarhet: 90 

Family Tree DNA har fokuserat på att skapa en lättanvänd hemsida med verktyg utan onödiga sidospår och flashig design. Detta har lett till en hemsida som kan kännas grå och livlös. Tjänsten är dock väl fungerande och levererar vad som lovas. 

Kundsupport: 90 

Family Tree DNA har på sin hemsida en FAQ som svarar på de vanligaste frågor som uppkommer kring deras tjänster. Det finns även ett lärcenter på hemsidan med artiklar i olika svårighetsgrad. Deras lärcenter är inte lika pedagogiskt som vissa av deras konkurrenter, däribland MyHeritage, som toppar listan. Family Tree DNA erbjuder även support via mejl, telefon och chatt. Deras telefonsupport och chatt är öppen mån-fre kl 9-17 Central Time, (amerikansk tid) vilket motsvarar kl 15-22 i Sverige. Chatten är även öppen lördagar kl 9-16 Central Time, kl 15-21 svensk tid. Deras support erbjuds endast på engelska.

Uppdaterad: 2021-10-20