Hur fungerar DNA-test?

Hur fungerar egentligen ett DNA-test för ursprung? Vi förklarar hur ett sådant test genomförs och vad du kan förvänta dig för resultat.

Hur genomförs ett DNA-test för ursprung eller hälsa? 

Nedan följer en kortfattad beskrivning om hur det går till att ta ett DNA-test.

Insamling - det första som du gör efter att ditt kit kommit hem till dig är att samla in ett prov av ditt DNA. Alla kit kommer med instruktioner om hur du ska göra, oftast handlar det om att saliv ska samlas i en behållare som sedan förseglas och skickas tillbaka till företaget. Vissa kit kommer med en svabb som gnuggas på kindens insida för att få celler att analysera, andra har en tub som salivet samlas i. Se till att du inte dricker eller äter något under 30 minuter innan du samlar in ditt prov, då detta kan påverka resultatet. 

Skicka tillbaka provet - när ditt prov har samlats in är det dags att skicka tillbaka det till företaget du valt att använda. Du skickar tillbaka provet i returkuvertet som följde med det DNA-kit som du beställt hem. Efter några veckor har ditt DNA-prov tagits emot och analyserats. Tiden tills du får ditt resultat varierar, men oftast får du det inom tidsspannet 4 till 12 veckor. 

Ditt resultat! - När analysen är redo får du ett email som ger dig möjlighet att se ditt resultat på nätet. Hur resultaten visas beror på vilket företag du använt. Oftast visas ditt ursprung med en procentuell nedbrytning av de etniciteter du tillhör. Dessa visas också vanligen på en karta där de områden som du har ursprung från är inringade. 

 

Kan DNA-test vara felaktiga? 

DNA-test är väldigt bra på att determinera nära släktingar, såsom föräldrar och syskon. Det finns flera exempel där familjemedlemmar återförenats genom de databaser som man får tillgång till genom DNA-test. Men när man använder DNA för att titta på sina förfäder är det inte säkert att resultatet är korrekt. Företagen blir bättre och bättre på att analysera ursprung och under de senaste åren har utvecklingen gått snabbt framåt. 

Vissa företag, såsom LivingDNA och Family Tree DNA kan med sina DNA-test spåra din förfäder tusentals år bakåt i tiden. Det finns dock vissa scenarion där resultatet du får kan ge missvisande information. Om du utför ett DNA-test som beskriver att du är 20 procent irländsk till exempel, behöver inte detta betyda att du har förfäder från Irland. Det kan också vara så att dina förfäder förgrenade sig, alltså att några av dem migrerade till det vi idag kallar Irland medan andra, dina förfäder, förflyttade sig till en annan plats. I detta fall delar du ursprung med människor på Irland men dina egna förfäder kanske aldrig satte sin fot där. Det är därför viktigt att se DNA-test som ett komplement till att få reda på mer om sitt ursprung snarare än ett absolut svar (källa). 

Flera av företagen som genomför DNA-test analyserar ditt DNA för att ta reda på om du bär på vissa gener, till exempel gener som människor med en viss hårfärg bär på. De olika företagens resultat kan skilja sig på denna punkt eftersom de ofta inte jämför ditt DNA mot samma gener. Vissa företag, till exempel 23andme visar också om du har högre risk för att drabbas av vissa sjukdomar (källa). Resultatet de ger ska inte ses som medicinsk rådgivning, men om ditt test visar att du ligger i riskzonen för en sjukdom rekommenderar vi alltid att du kontaktar legitimerade läkare för att ta reda på mer.

Olika sorters DNA-test 

Det finns tre olika typer av DNA-test för ursprung. Dessa är autosomalt DNA, Y-DNA och mtDNA-test. Namnen kan låta som att de endast hör hemma i forskningssammanhang, men det är ganska enkelt att förstå skillnaden mellan dem. 

Autosomalt DNA-test 

Detta är ett test som kan tas av både män och kvinnor. Testet används för att ta reda på mer om sitt ursprung och för att hitta släktingar upp till 6 generationer bakåt. Detta test är det som de stora företagen oftast erbjuder och är relativt billigt. Kostnaden för testet ligger mellan 500 och 1000 kr. För de allra flesta ger ett autosomalt DNA-test tillräckligt med information, men om du är nyfiken på mer information om ditt ursprung rekommenderar vi att du beställer något av nedanstående test. Tips! Titta på vår jämförelse av DNA-test för att se vilken av tjänsterna som är mest prisvärd och om det för närvarande finns rabatter. 

YDNA-test 

Detta test kan endast tas av män, anledningen till detta är att testet baseras på Y-kromosomen som ärvs från far till son. Detta test kan användas för att spåra ditt ursprung tusentals år bakåt i tiden, men då endast på din pappas sida. Family Tree DNA är det enda företaget som erbjuder detta test. Läs mer om Family Tree DNA här. 

mtDNA-test 

Detta testa kan tas av både män och kvinnor, och används för att ta reda på ditt ursprung på din mammas sida. Detta test kan precis som YDNA-testet spåra ditt ursprung tusentals år bakåt i tiden. Family Tree DNA är det enda företag som erbjuder ett YDNA-test. 

 

Källor: 

https://www.scientificamerican.com/article/how-accurate-are-online-dna-tests/ 

https://thegenealogyreporter.com/dna-tests-for-genealogy/ 

https://www.familytreedna.com/

 

 

Uppdaterad: 2021-11-26

DNA-test med högst betyg just nu

97
Betyg
91
Betyg