Recension av MyHeritage

MyHeritage erbjuder såväl DNA-test som släktforskning. Fortsätt läsa artikeln för att ta reda på hur pass bra tjänsten mäter sig med sina konkurrenter.

97
Betyg
96
Ursprung
96
Släktforskning
97
Användbarhet
99
Kundsupport

Recension av MyHeritage

MyHeritage har på bara några år vuxit till att bli en av de största aktörerna i branschen. Förutom DNA-test för att ta reda på din etniska bakgrund erbjuder MyHeritage även goda möjligheter för släktforskning. MyHeritage har även en del andra smarta funtkioner, till exempel deras tjänst för att färgsätta svartvita eller blekta foton.

Med den största internationella databasen för avlägsna släktingar är MyHeritage det bästa alternativet om du vill hitta släktingar som du inte tidigare kände till. MyHeritage erbjuder för tillfället inte ett hälsotest. Om du vill ta reda på mer om genetiska egenskaper som påverkar hälsa rekommenderar vi andra test.

addJämför ditt DNA med 2114 geografiska regioner
add Det mest prisvärda testet
add Bra verktyg för släktforskning
add Störst internationell databas för avlägsna släktingar
add Resultat på svenska
remove Porto ingår inte i priset
remove Erbjuder inte test för hälsa

Sammanlagt betyg: 97 / 100

Våra recensioner av DNA-test betygsätter de fyra kategorier som vi bedömer är viktigast; ursprung, släktforskning, användbarhet och kundsupport. Vi har valt ut dessa kategorier genom att sammanställa information som vi samlat in genom research och tester. Det sammanlagda betyget är medelvärdet av betygen för de fyra kategorierna.

Ursprung: 96 / 100 

MyHeritages främsta och mest populära produkt är deras DNA-test för ursprung, MyHeritage DNA. Testet fungerar som de flesta andra test i branschen. Du beställer hem ett DNA-kit och samlar själv in ett prov av ditt DNA. Insamlingen sker enkelt genom att svabba insidan av kinden med medföljande tops. Det kit som du får hem hemskickat innehåller följande: 

  • Två behållare för att förvara dit DNA-prov under transport 
  • En ziplock påse Returkuvert (ej förfrankerat) - du betalar för porto 
  • Kort med aktiveringskod 
  • Instruktioner 

Ditt resultat - etnicitetskarta 

3-4 veckor efter att DNA-provet har skickats tillbaka till MyHeritage är analysen av ditt DNA-prov klar och resultat finns tillgängligt på MyHeritages hemsida. På hemsidan kommer du att se en karta som visar var du härstammar ifrån. Det finns även en procentuell uppdelning av ditt ursprung efter etnicitet. Etnicitetskartan uppdaterades i december 2020 och jämför nu DNA med över 2100 regioner, vilket gör att MyHeritage just nu har det mest detaljerade testet på marknaden. 

Förutom att ta reda på mer om ditt ursprung kan ditt DNA-test avslöja avlägsna släktingar. MyHeritage jämför ditt DNA med andra användare för att hitta matchningar. Ifall du får matchningar kan du kontakta dessa personer genom en chattfunktion på Myheritages hemsida. Utöver att hitta levande släktingar kan du även med MyHeritage släktforska bakåt i tiden. 

Släktforskning: 96 / 100 

MyHeritage erbjuder förutom sitt DNA-test även släktforskning. Med deras tjänst för släktforskning får du tillgång till ett värdsomspännande arkiv. I arkivet finns till exempel scannade kopior på pass, tidningsartiklar, kyrkböcker. Arkivet är givetvis sökbart, vilket gör att det är många gånger snabbare att använda jämfört med att bläddra i fysiska arkiv. I Sverige har kyrkan fört anteckningar över samtliga dop, giftermål och begravningar sedan 1686, vilket är positivt för dig som vill släktforska svenska förfäder. Arkivet utökas även ständigt. I slutet av mars 2021 uppdaterade MyHeritage det svenska arkivet med 19,35 miljoner nya historiska poster i form av husförhörslängder. 

För underlätta din släktforskning finns flera verktyg på MyHeritages hemsida. Bland annat kan du skapa ett släktträd. Du kan själv lägga till den information som du vet om din familj. Med hjälp av den information som du har lagt till genomförs sedan automatiskt en sökning i MyHeritages arkiv och miljoner andra släktträd för upptäcka släktingar och förfäder. 

Användbarhet: 97 / 100 

Det är tydligt att MyHeritage har arbetat ordentligt med att förbättra upplevelsen för sina användare under det senaste året. Jämfört med tidigare har både resultat för DNA-test, skapandet av släktträd och andra funktioner på hemsidan blivit mer avancerade men samtidigt blivit enklare att använda. MyHeritage erbjuder även något som de kallar för "MyHeritage Utbildning". Som namnet antyder är detta en resurs som hjälper dig att bättre förstå deras olika släktforskningsverktyg. MyHeritage Utbildning innehåller artiklar, webbseminarier och instruktionsvideor för att hjälpa dig på din släktforskningsresa. MyHeritage annonserar på sin hemsida att deras tjänst fungerar lika bra på mobilen, surfplattan eller datorn. Från våra tester håller vi med delvis. Även om verktygen för släktforskning går att använda på mindre enheter får du den bästa upplevelsen när du sitter vid en dator. 

Kundsupport: 99 / 100 

MyHeritage har ett hjälpcenter där de har svarat på de flesta frågor som kan uppkomma. Du kan även ringa till deras callcenter mån-tors kl 09-20 och fredagar kl 09-14:30, där du får hjälp på svenska. Förutom hjälpcentret och telefonsupport finns information och guider i MyHeritage Kunskapsbas. Sammantaget har MyHeritage den bästa kundsupporten av de tjänster vi testat.

Uppdaterad: 2021-10-20